Zanimljivosti

Otok na dlanu
Najbolji vidikovci otoka Hvara

Otok Hvar nije samo otok sunca i mora, već mnogobrojnih plaža i obližnjih otočića, fenomenalne gastronomije, opojnog vina i zlatnog maslinovog ulja. Otok obiluje lijepim i pristupačnim vidikovcima koji su čarobna mjesta pri izlasku ili zalasku sunca.

Drvo života
2500 godina stara maslina

Specifičnost otoka Hvara leži u činjenici da je cijeli otok jedan veliki zeleni vrt prepun bilja i stabala, a svemu tome svjedoči jedna dugovječna maslina. Nije samo Grapčeva špilja svjedok života na otoku Hvaru prije nove ere, drvo života – maslina u Zastražišću također je svjedok nekih davnih prošlih vremena.

Tradicija i baština
Kulturno-umjetničko društvo „Jelsa”

Poznato instrumentalno djelo naziva „Jelšanski tanci” (plesovi) Jelšanina Antuna Dobronića suita je od pet plesova za gudački orkestar.

Priče i legende
Romantičari i tragači za mitskim bićima i legendama

Duga i bogata povijest ishodište je mnogih legendi. Kreirane kroz vjerovanje, na dokazima ili neobjašnjivim pojavama, priče su koje zabavljaju djecu i odrasle. Na otoku Hvaru, romantičari i tragači za legendama naći će svoj dio kolača. Upoznajte ih!

„U hladu crne smrče”
Cvrčci – karakterističan zvuk ljeta

Ako ste ikada bili u Dalmaciji sigurno vas je u opuštajućem položaju iznenadio zvuk „čččččč”, e pa to su naši mali stanovnici Sredozemlja i otoka Hvara zvani cvrčci.