Zavala

Malo turističko mjesto Zavala ime je dobila po rtu Zaca što znači „od žalca“, a spominje se već od 15. stoljeća. Klima za uzgoj vinove loze tu je upravo onakva kakva je potrebna za vina vrhunske kvalitete. Obilje divljih šljunčanih plaža, malih, srednjih, velikih i skrivenih daje vam na izbor da svaki dan obiđete novu plažu. Čistoća i prozirnost mora kakve malo gdje možete pronaći odlike su Zavale.

Južna strana otoka Hvara posebna je iz nekoliko razloga što ćete vrlo brzo shvatiti vožnjom cestom koja vodi do Zavale. Na putu će vam iznenaditi tunel (Pitve-Zavala) dug 1400m. Tunel nije osvijetljen, a vožnja je prava nesvakidašnja avantura. Pri izlasku pogled se zaustavlja na strmim vinogradima i prekrasnom plavetnilu koje se pruža kao na dlanu. Ovo je dom poznate vinske sorte – Plavac mali.

Grozdovi iznimne slatkoće traže jako puno sunca, a upravo ovi  raskošni vinogradi rasuti po padinama zadovoljavaju sve navedene uvijete za nastanak svjetski poznatih nagrađivanih vina. Zavala idealna je destinacija za obiteljski turizam. Posebnu tradiciju imaju obiteljski pansioni gdje se mediteranska prehrana iznimno njeguje, te imate priliku kušati tradicionalna domaća jela spravljena s puno ljubavi i pažnje.

Ne sumnjamo da će najmanji posjetitelji najviše uživati u potpunoj slobodi, tu nema opasnih prometnica i nesnosne gužve što igru čini posebno zabavnom. Prekrasno šljunčano žalo te opojan miris mora budi sjećanja na topla ljeta koja upotpuni rashađujući koktel iz obližnjeg bara.

Svježa riba i čaša dobrog vina s pogledom na otok Šćedro pravi je gušt!

Popis plaža u Zavali nalazi se na ovoj karti – LINK

Zanimljivosti

gdinj

Zavala

Južna strana otoka Hvara posebna je iz nekoliko razloga što ćete vrlo brzo shvatiti vožnjom cestom koja vodi do Zavale.

gdinj

Panoramski pogled

Vožnjom kroz tunel, koji više nalikuje špilji, a ne tunelu, imat ćete osjećaj da putujete na drugi svijet. Kroz „špilju“ vas vodi svjetlo sve do kraja tunela. Pravi scenarij za sve ljubitelje panoramskih pogleda tu tek počinje. Obližnji otoci, prostrano nebo i beskrajno more tek su neke od prednosti koje ova strana otoka Hvara nudi.

gdinj

Obiteljski smještaj

Malo turističko mjesto Zavala idealna je destinacija za obiteljski turizam. Posebnu tradiciju imaju obiteljski pansioni gdje se mediteranska prehrana iznimno njeguje. Klima za uzgoj vinove loze tu je upravo onakva kakva je potrebna za vina vrhunske kvalitete.

gdinj

Domaći proizvodi

Uz nekoliko malih restorana, svakako se potrudite i degustirati vina iz nekoliko manjih OPG-ova koja se proizvode isključivo za njihove goste. Imajte na umu da tu nema velike proizvodnje, već je na djelu šarolika i raznovrsna ponuda proizvoda iz prirode.

gdinj

Maslinici

Masline su svoj dom također pronašle na južnim obroncima otoka Hvara. Uz najviše cijenjenu sortu oblicu, tu se nalaze i sorte: levatinka, lastovka, leccino i mnoge druge.

gdinj

Plavac mali

Na obroncima juže strane otoka Hvara, zbog velike prisutnosti sunca, vinska sorta plavac mali s ovog predjela upravo je jedna od najpoznatijih. Bilo da se vozite cestom ili se nalazite na pučini bit ćete okruženi prekrasnim vinogradima.

gdinj

Čisto more

Čisto i tirkizno more glavni je adut Zavale. Istinski odmor u današnje vrijeme postao je pravi luksuz, a u ovom malom mjestu pronaći ćete sve što vam treba za odmoriti dušu i tijelo.

gdinj

Crkva sv. Petra Veronskog i crkva sv. Nikole

Izgradnja nove crkve sv. Nikole u Zavali krenula je 2001. godine. Crkva čuva vrijednu zbirku Križnog puta kojeg je godinama s ljubavlju rezbario Rato Radonić i koju je darovao Zavali.

gdinj

Plaže

Zavala je najviše posjećena zbog mnoštva plaža, čistog mora i ugodne atmosfere. Uz šetnjicu dugu 2 km svatko može pronaći svoj kutak za kupanje i odmor.

Zanimljivosti

Zavala
Panoramski pogled
Obiteljski smještaj
Domaći proizvodi
Maslinici
Plavac mali
Čisto more
Crkva sv. Petra Veronskog i crkva sv. Nikole
Plaže

Smještaj

Vrsta

Učitaj više

Otočki proizvodi / Suvenirnice

OPG „Braco Jakas“
OPG „Braco Jakas“

Med je slatka tvar koju pčele izrađuju sakupljajući nektar s cvjetova biljaka, koji obogate tvarima svoga tijela, prerade i spreme u saće, gdje ga prekrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju. Glavni sastojci meda su šećeri (grožđani i voćni), voda i ...

Restorani

Restoran Skalinada
Restoran Skalinada
Restoran „Davor”
Restoran „Davor”
Konoba „Zavala”
Konoba „Zavala”
Bar i restoran „Zaca”
Bar i restoran „Zaca”