Zastražišće

Želite li nešto drugačije, upoznati za sada neistraženi dio otoka Hvara, upoznati se s domaćinima i probati vrhunske prirodne blagodati otoka Hvara? Ako je odgovor potvrdan, iskusit ćete autohtoni i iskonski otok, otok povezan s prirodom, otok kojeg se cijeni, voli i poštuje.

Smješteno na istočnoj strani otoka Hvara, između mjesta Poljica i Gdinj, otprilike 20 km udaljeno od administrativnog središta Jelse, a nalazi se na nadmorskoj visini od 195m. Površinom raštrkano mjesto, sastoji se od nekoliko zaseoka Donje Polje, Grudac, Mola Bonda i Podstrana, mjestu Zastražišće također pripadaju uvale Vela Stiniva, Stanji Mir, Sinjava, Dubac, Kjušna, Kruševa i Pokrvenik.

Ime Zastražišće dobilo je zbog svog strateškog položaja jer je od svog postanka imalo važnu ulogu u zaštiti otoka Hvara. Na brdu Vela Glava (305 m), primijetit ćete ga čim se približite Zastražišću, najviši dio ovog područja bile su straže otoka Hvara, odakle su se nadzirali prostori prema Braču i podbiokovskom primorju, a i dan danas služi kao straža, ali za dojavu požara. U blizini se nalaze brojni grobni humci („tumuli”) iz brončanog doba. Danas u Zastražišću živi oko 200 duša, koji brižno čuvaju svoj kraj. To je jedan veliki mirišljavi vrt, posađen maslinama, vinovom lozom, smiljem i lavandom.

Stanovništvo se danas najviše bavi agronomijom i turizmom, te u Zastražišću postoji poštanski ured i trgovina za nužne namirnice. Tijekom ljetnih mjeseci otvoreni restorani nalaze se u Zastražišću, Veloj Stinivi i Pokriveniku, gdje možete probati vrhunske dalmatinske specijalitete.

Zemlja će uvijek nešto dati ako joj pokloniš ljubav, rad i znoj, a to ovi vrijedni ljudi znaju. S velikim strpljenjem i poštovanjem prema prirodi stvorili su pravu malu oazu prirodnih i ljekovitih proizvoda. Svaki na svoj način, osobni pristupom, godinama učenja i usavršavanja u onome što najbolje znaju, a to je poljoprivreda i plodovi polja. Otkrijete u sebi istraživača, probudite prirodna čula okusa i mirisa, i otkrijete skrivene kutke prirode kroz dašak prošlih vremena koji će vas pratiti na svakom koraku. Jer upravo takvi istraživači su naši najposebniji gosti.

U Zastražišću postoji velika stara destilerija s dva golema kotla u kojoj se još uvijek u sezoni proizvedu dvije tone lavandinog ulja. Nekada se u destileriji „kuhalo” u prosjeku oko tisuću kotlova od čega bi se dobilo do 20 tona ulja.

Zanimljivosti

gdinj

Dom 2500 godina stare masline

Drvo masline rođene prije više od 2500 godina u Zastražišću, u vlasništvu Tihomira Beroša, još uvijek svake godine rađa nove plodove.

gdinj

„Kod kućera”

Obiteljska farma „Kod kućera” upoznat će vas s tradicijom otoka Hvara i Zastražišća, tako da će vam sva osjetila raditi, za što garantiramo da će biti jedno od najboljih iskustava u vašem životu.

gdinj

Uljara „Rubin“

Mala obiteljska uljara nalazi se u mjestu Zastražišće.

gdinj

Zaseoci Zastražišća

Mjesto Zastražišće sastoji se od zaselaka: Mola bonda, Podstrana, Donje polje i Grudac.

gdinj

Penjalište – Vela Stiniva

Za avanturiste koji vole penjanje u Veloj Stinivi područje tik do mora kao stvoreno je za ovu aktivnost!

gdinj

Uvale

Uvale mjesta Zastražišće na sjevernoj strani otoka Hvara prekrasna su mjesta za kupanje i uživanje na plaži. Gledajući od zapada prema istoku imamo plaže: Vela Stiniva, Stanji mir, Sinjava, Dubac, Kjušna, Kruševa i Pokrivenik.

gdinj

Crkva sv. Nikole

Župna crkva sv. Nikole iz 19. stoljeća nalazi se na brežuljku od kuda se pruža predivan pogled prema obali. Njihov zaštitnik sv. Nikola, po kome je i crkva dobila ime, slavi se svake godine na dan sv. Nikole (06.12.)

gdinj

Opg Ante Mateljan Babić

Naši didi su znali da će zemja uvik ništo dat ako non se do znoj, lavur, jubov. Daržimo se tega i u ovemu novemu vrimenu!“ – izreka je kojom se kroz život vodi ovaj opg.

gdinj

Procesija „Za križen“

Moramo spomenuti i procesiju „Za križen“ koja se svake godine obilježava na Veliki četvrtak i to već dugih 500 godina. Tijekom procesije križonoša u Veloj Stinivi moči križ u more, te se tako povezuje sa svim iseljenicima koji su tijekom 2.svj.rata iselili s ovih područja.

Zanimljivosti

Dom 2500 godina stare masline
„Kod kućera”
Uljara „Rubin“
Zaseoci Zastražišća
Penjalište – Vela Stiniva
Uvale
Crkva sv. Nikole
Opg Ante Mateljan Babić
Procesija „Za križen“

Smještaj

Vrsta

Učitaj više

Otočki proizvodi / Suvenirnice

OPG „Grgo Lučić“
OPG „Grgo Lučić“

OPG „Grgo Lučić“ bavi se izradom eteričnih ulja, balzama, sapuna, krema i hidrolata. Svi proizvodi 100 % su prirodni što potvrđuju i analize. U ponudi imamo 18 vrsta eteričnih ulja, 18 vrsta hidrolata koji su dobiveni parnom destilacijom, 3 kreme( ...

OPG Franko Mateljan
OPG Franko Mateljan

Motivirani ljubavlju prema prirodi odlučili smo nastaviti tradiciju naših djedova. U istom duhu odgajamo i našu djecu. U selu Zastražišće, naši stari generacijama uzgajaju masline i koriste ljekovito autohtono bilje. Desetljećima se na našim poljima može čuti pčele kako radosno ...

Restorani

OPG „Kod kućera”
OPG „Kod kućera”
Restoran „Šer Zane”
Restoran „Šer Zane”