Vrboska

Gradić Vrboska prava je riznica arhitektonskih dragulja i carstvo malih mostova koje se ušuškalo pored uskog i vijugavog fjorda. U sredini uvale smjestio se mali otočić „Škojić”.

Ljubiteljima kulture rastu zazubice i od same pomisli na vrijednu kulturno-povijesnu baštinu, kojom ovaj gradić nastao još u 15. stoljeću itekako obiluje. Želite li uživati u prekrasnim uvalama, tradicionalnoj hrani i „fjerama”, na pravom ste mjestu. Brojni restorani s domaćim specijalitetima, kao i kušaonice vina i maslinovog ulja pobrinut će se za to. Svakako nemojte propustiti Smortu otočkih klapa, feštu sv. Lovre, utrku ludih plovila, feštu sv. Petra i mnogo kazališnih predstava i radionica za djecu. Basina, Maslinica, Rapa, Palinica i Glavice uvale su koje nude bijeg od žustre svakodnevice.

Ako ste ljubitelj sakralne umjetnosti svakako obiđite tvrđavu sv. Marije od Milosrđa. Tvrđava je poznata kao impozantna građevina koja obilježava Vrbosku iz 16. stoljeća. Utvrda Kaštilac, iz istog razdoblja kao i tvrđava Sv. Marije od Milosrđa, arhitektonski je dragulj mjesta i jedinstvena je na Jadranu. Crkva Sv. Lovre najveće je kulturno blago otoka Hvara, čiji likovni fond krase djela Tiziana Vecelija, Paola Caliarija, Jascopa da Ponte Basana, Albardija, Aspetija, Cellinija…

Zanimljivosti

gdinj

Podrijetlo imena

Prva teorija je ta da je ime Vrboska (lok. Varboska) došlo od latinskog verboscam = šumovita uvala, dok druga teorija zagovara ideju da je ime dobila po mjestu Vrbanju, kako je Vrboska nastala upravo kao luka mjesta Vrbanj.

gdinj

Plaže

Vrboska je poznata po lijepim šljunčanim plažama, svježem zraku, kristalno plavom moru i nedirnutoj prirodi. 

gdinj

Gastro kultura

Bogata ribarska tradicija Vrboske ogleda se i u lokalnoj gastro ponudi, a i sami ćete primijetiti kako se mnoštvo malih restorana smjestilo tik do mora.

gdinj

Sigurna luka

Sigurna luka u Vrboskoj ima ACI marinu smještenu na vanjskom dijelu luke. Marina je otvorena za vrijeme cijele godine, a broji ukupno 119 vezova.

gdinj

Smještaj

Smještajni kapaciteti Vrboske uključuju hotele, obiteljske pansione, apartmane i nudistički kamp.

gdinj

Tvornica sardina u Vrboskoj

Početkom 20. stoljeća Vrboska je imala tvornicu sardina, brodogradilište za drvene brodove, redovnu brodsku vezu sa Splitom i Bračem, hotel i nekoliko ribarskih družina. U mjestu su djelovali: dom kulture, knjižnica i ambulanta.
Bivša tvornica sardina, utemeljena 1894. godine, a zatvorena 1972. godine, zajedno s obližnjim škverom za drvene brodove rješenjem Konzervatorskog odjela u Splitu stavljena je pod preventivnu zaštitu i zaštićeni je spomenik rano industrijske arhitekture u našim krajevima. Međutim, danas su te zgrade urušene i prijetnja su građanima i posjetiteljima.

gdinj

Ribarski muzej

Vrboska je jedno od najpoznatijih ribarskih mjesta otoka Hvara. Upravo radi toga, ali i radi dugogodišnje industrije prerade ribe, otvoren je Ribarski muzej. Muzej je posvećen ribarenju na Hvaru, a osnovao ga je Centar za zaštitu kulturne baštine otoka Hvara 1972. godine s namjerom da čuva i prezentira raznolik ribarski pribor i opremu.

gdinj

Crkva/tvrđava sv. Marije

Kako je Vrboska imala dobar izvoz robe i razvijeno ribarstvo mogli su nabavljati slike kod poznatih majstora. U crkvi sv. Lovre je zbog vlage posljednjih tridesetak godina smješten likovni fond iz obližnje crkve/tvrđave, kao i kip sv. Petra s istoimene crkvice, koji je izradio Nikola Firentinac.

gdinj

Crkva sv. Lovrinca

Župna crkva sv. Lovrinca (15. st.) čuva najbogatiji likovni fond na otoku. Na glavnom oltaru nalazi se slika titulara crkve s Ivanom Krstiteljem i sv. Nikolom te nizom malih prikaza, koje je naslikao Paolo Veronese. Na ostalim oltarima djela su Leandra Bassana, Antonija Sciurija, Stefana Celestija, Giuseppea Albardija, kao i oltarne slike značajnih hrvatskih slikara s početka 20. stoljeća Celestina Medovića i Marka Rašice.

gdinj

Povijest

Stanovnici Vrbanja i ostalih mjesta u 15. st. počeli su preseljavati u dotad nenastanjenu i usku uvalu Vrbosku kako bi mogli loviti srdele. Lov srdele je, zahvaljujući razvoju novih tehnika, postao jedna od najznačajnijih grana privrede na otoku. Iz tog razdoblja sačuvani su podaci o gradnji plemićkih i pučkih kuća na tom mjestu. Spomenimo samo onu Matula Ivanića, djeda Matija, vođe Pučkog ustanka, koja se nalazi na rivi.

Zanimljivosti

Podrijetlo imena
Plaže
Gastro kultura
Sigurna luka
Smještaj
Tvornica sardina u Vrboskoj
Ribarski muzej
Crkva/tvrđava sv. Marije
Crkva sv. Lovrinca
Povijest

Smještaj

Vrsta

Učitaj više

Restorani

Ranč „Gabelić“
Ranč „Gabelić“
Restoran „Bonaca”
Restoran „Bonaca”
Restoran „Mediteran”
Restoran „Mediteran”
Konoba „Lem”
Konoba „Lem”
Restoran i pizzerija „Škojić”
Restoran i pizzerija „Škojić”
Restoran „Luka Gardelin”
Restoran „Luka Gardelin”
Gastro bar „Kapar’s”
Gastro bar „Kapar’s”
Restoran „Lirica”
Restoran „Lirica”
Restoran „Trica Gardelin”
Restoran „Trica Gardelin”