Poljica

Mjestašce Poljica nalazi se gotovo na sredini otoka Hvara, a proteže se nekoliko stotina metara uz glavnu prometnicu Hvar – Sućuraj. Iako je još sredinom 20. stoljeća u njemu živjelo nekoliko stotina ljudi, danas ih tu živi tek četrdesetak.

Međutim, treba uzeti u obzir činjenicu da bez stalnih stanovnika ostaju sva sela u unutrašnjosti otoka no bogata tradicija ostaje živa zahvaljujući naporu i trudu zaljubljenika u ovaj kraj. Mještani Poljica tradicionalno su se bavili poljoprivredom, ribarstvom, ovčarstvom i kozarstvom, a sredinom prošlog stoljeća i uzgojem mirisne lavande.

Danas uglavnom prevladava uzgoj dragocjene masline. Imate priliku prošetati kroz stoljetne maslinike i svjedočiti ljubavi koja je uložena u svako ovo stablo te kušati neka od najkvalitetnijih ulja. Prvorazredna ulja čak su i nagrađivana zbog svoje jedinstvene kvalitete. Kao svako malo, tradicionalno dalmatinsko mjesto Poljica ponosno čuvaju svoju sakralnu građevinu koja je za ove stanovnike od velike važnosti.

Crkva Sv. Ivana Krstitelja obogaćena šarmantnim zvonikom pravi je mali dragulj. Još jedna atrakcija koju sigurno niste imali priliku vidjeti je i stari kotao za „kuhanje” lavande i starinski mlin za masline. Pridružite nam se jer na ovom putovanju čudesni iznenađenjima nema kraja.

Zanimljivosti

gdinj

Dašak prošlih vremena

Kada vidite stare kamene zidove i krovove moći ćete zamisliti život kakav je nekada bio. Poljoprivreda i uzgoj maslina glavne su grane ovog pitoresknog mjesta.

gdinj

Procesija na Veliki petak

Procesija na Veliki petak kreće prema Stinivi i križ se uranja u more što predstavlja spajanje sa svijetom.

gdinj

Mjesto na 157 m nadmorske visine

Kada vidite stare kamene zidove i krovove moći ćete zamisliti život kakav je nekada bio.

gdinj

Mediteranska gradnja

Poljoprivreda i uzgoj maslina glavne su grane ovog pitoresknog mjesta.

gdinj

Uvale

Mjesto Poljica udaljeno je 2 km od mora te mu pripadaju dvije uvale na sjevernoj strani: Mala Stiniva i Zečja.

gdinj

Mala Stiniva

Kako samo ime kaže, Mala Stiniva je mala uvalica na sjevernoj strani otoka Hvara. Okružena sa svega nekoliko kuća uz more, mali je raj za sve željne mirnog i tihog odmora uz čisto Jadransko more. Uvala pripada mjestu Poljica te je od njega udaljena 2 km.

gdinj

Župa Ivana Krstitelja

Crkva sv. Ivana Krstitelja prvi put se spominje 1579. godine, a nalazi se u sredini mjesta Poljica. Župa njeguje posebnu tradiciju u Velikom tjednu, točnije u ranojutarnjim satima Velikog petka, kada procesija s križem kreće preko Vele Stinive, Zastražišća, a zatim se ponovno vraća u mjesnu crkvu. Običaj je da se u Veloj Stinivi križ uroni u more i time poveže sa svijetom.

Zanimljivosti

Dašak prošlih vremena
Procesija na Veliki petak
Mjesto na 157 m nadmorske visine
Mediteranska gradnja
Uvale
Mala Stiniva
Župa Ivana Krstitelja

Smještaj

Vrsta

Učitaj više