Humac

Nekadašnje pastirsko naselje, a danas prava atrakcija, 7 km od Jelse na nadmorskoj visini od 350m smjestio se Humac. Danas se uređuje kao etno-eko selo, pažnju će vam privući male kamene kućice koje su odoljele zubu vremena i postale pravi primjer iznimno očuvane ruralne arhitekture.

Kamen kao glavni građevni materijal dominira te dokazuje nevjerojatnu vještinu gradnje. Tu kao da se vrijeme zaustavilo, uske uličice, balkoni i prekrasna dvorišta svjedoče o nekim davnim vremenima.

Gotovo na samom rubu naselja među visokim čempresima skrio se pravi sakralni dragulj – Crkva Sv. Ivana i Pavla. Osim crkve mjesto posjeduje i manji muzej u kojem imate priliku  vidjeti starinski alat i predmete iz svakidašnjeg života ovdašnjih stanovnika.

Laganom šetnjom svega nekoliko minuta od naselja na manjem uzvišenju iznenaditi će vas teleskop. Fascinantan panoramski pogled seže gotovo do samog kopna te pruža kristalno jasan uvid u morski pejzaž i očaravajući krajolik ovog jedinstvenog otoka.

Produžite korak i nastavite dalje makadamskom cestom koja krije brojna iznenađenja uz povjetarac koji donosi opojne mirise usputnog bilja i veličanstvene kraljice lavande. Preporuka je izlet u „Grapčevu špilju“ čiji se polazak organizira upravo tu na Humcu.

Samo pola sata pješačenja dovesti će vas do najznačajnijeg povijesnog nalazišta na Jadranu koje je skriveno unutar spomenute špilje. Dio tradicije možete ne samo doživjeti već i okusiti u jedinom restoranu na Humcu koji ima šarm rustikalne konobe.

Zanimljivosti

gdinj

Crkva Sv. Ivana i Pavla

Crkva Sv. Ivana i Pavla na Humcu sagrađena je početkom 20. stoljeća, nalazi se nedaleko od pjace (centralnog trgića).

gdinj

Crkva Sv. Ivana i Pavla

Na samom rubu naselja među visokim čempresima skrio se pravi sakralni dragulj – Crkva Sv. Ivana i Pavla.

gdinj

Muzej

Tu se nalazi i manji muzej u kojem imate priliku vidjeti starinski alat i predmete iz svakidašnjeg života ovdašnjih stanovnika

gdinj

Grapčeva špilja

Arheološko nalazište zaštićeno kao geomorfološki spomenik prirode.

gdinj

U davnoj prošlosti kamene kućice služile su svojim vlasnicima iz 15 km udaljenog sela Vrisnika kao sezonske nastambe u vrijeme poljoprivrednih radova.

gdinj

Pastirsko naselje

Tu su svoj zaklon nalazili i lokalni pastiri te upravo po njima mjesto postaje poznato kao pastirsko naselje.

gdinj

Lokacija

Naselje Humac u današnjem obliku potječe iz 17. stoljeća, iako je utemeljeno već u 13. stoljeću.

Zanimljivosti

Crkva Sv. Ivana i Pavla
Crkva Sv. Ivana i Pavla
Muzej
Grapčeva špilja
Pastirsko naselje
Lokacija

Smještaj

Vrsta

Učitaj više

Restorani

Konoba „Humac”
Konoba „Humac”