Gromin Dolac

O Grominu Dolcu:

Ovo maleno selo smješteno je istočno od Zavale na južnoj strani otoka Hvara, oko 100 metara nadmorske visine. Udaljeno je 11 kilometara od Jelse, 55 km od Sućuraja. Sastoji se od kamenih kuća tipičnih za otok, grupiranih oko impozantne kule.

Ivan Obradić-Bevilaqua (1619. – 1673.) bio je brodovlasnik iz Jelse koji je pomagao u obrani teritorija od Turaka koji su napadali. Kao rezultat toga, vijeće Jelsa dodijelilo mu je zemlju na južnoj strani Hvara, pod uvjetom da sagradi obrambenu karaulu za zaštitu od gusara, što je i učinio oko 1660. Klasificiran kao primjer svjetovne graditeljske baštine, zaštićen je statusom hrvatskog kulturnog dobra. Otprilike 2 km jugoistočno od Gromin Dolca izolirana je renesansna ladanjska kuća iz 16. stoljeća u vlasništvu patricijske obitelji Lupi. Zove se Kuća Budić (Budić-kuća) po Budimiru Lupiju, vjerojatno prvom vlasniku. Izgrađeni na morskoj obali, prozori su joj se smanjili u 17. stoljeću, zbog uvijek prisutne prijetnje piratskih napada s mora. Kuća ima zatvoreno dvorište, a okružena je poljoprivrednim zemljištima. U moderno doba djelomično je restauriran, a u vlasništvu je obitelji Radonić i njihove bliže rodbine.

U brdu iznad Grominog Dolca, na mjestu zvanom Žuminski Dolac, pronađena je drevna špilja koja je vjerojatno bila u uporabi u neolitiku. Zaštićeno je arheološko nalazište. Međutim, nije toliko pristupačna kao mnogo poznatija špilja Grabak (Grapčeva špilja) dalje prema istoku. U Gromin Dolca bilo je 4 stanovnika na popisu stanovništva 2011., 1991 bilo je 10.

Kako doći do Gromin Dolca:
Od grada Hvara, Starog Grada, Jelse ili Sućuraja morate glavnom cestom 116, na skretanju za Pitve skrenite i vozite se kroz tunel Vratnik, nakon tunela skrenite lijevo gdje se cesta odvaja prema Zavali. Nastavite cestom pored Zavale do Gromin Dolca. Napomena: ceste istočnije od Zavale su makadamske, nisu asfaltirane.

Što možete vidjeti i posjetiti:
Selo sa svojim povijesnim zgradama je šarmantno, šetnja okolicom je oduševljenje. Gromin Dolac je mjesto gdje se možete opustiti na radost svog srca.

Gdje možete jesti i piti:
Zavala je najbliže središte za osnovne kupovine, restorane, kafiće i barove.
Restorani Zavala
Kafići i barovi u Zavali

Gdje možete odsjesti:
Cast Away
Kuća Ostojić
Robinson Style (Kuća za odmor Nell)
Kuća za odmor Rubinić
Villa Andrea

Zanimljivosti

gdinj

Gromin Dolac

Na sunčanoj strani otoka Hvara malo mjesto Gromin Dolac našlo je svoj komadić raja. Iz Zavale do Gromin Dolca vozit ćete se 3 km makadamom za što vam je svakako potreban automobil. 

gdinj

Plaže

Nedostatak trgovina i restorana jamčit će vam obilje mira i tišine. Vozeći se cestom do Gromin Dolca osjetit ćete da dolazite na mjesto kompletnog opuštanja i odvajanja od stvarnog svijeta. Gromin Dolac je prilika za regeneraciju i ponovno povezivanje i kontemplaciju za ljubitelje istinskog odmora.

gdinj

Arhitektura

Gromin Dolac, danas mjesto sa svega nekoliko stanovnika, prije otprilike 70 godina brojilo je više od 150 stanovnika. Donekle napušteno, uspjelo je očuvati dalmatinsku arhitekturu, u čiji svaki kamen je utkana duša.

gdinj

Odmor od gradske vreve

Okupan suncem tijekom cijelog dana upravo je izvrsno mjesto za sunčanje i kupanje s bezbroj mjesta za odmor, kristalno čistim morem i svježim zrakom. Također ćete primijetiti da ste u jednostavnom mjestu gdje su plaže nedirnute od turista, a i današnjeg čovjeka.

gdinj

Smještaj

Jeste li se ikada zapitali kako miriše zrak koji je netaknut od današnjeg svakodnevnog života? Ako jeste onda morate znati da ćete tu namirisati more, sunce, lavandu, masline… Tu se more može doslovno namirisati i osjetiti. Ovo pravo malo blago, očuvano za neka prošla vremena, udahnut će vam energiju za nove životne pobjede.

Zanimljivosti

Gromin Dolac
Plaže
Arhitektura
Odmor od gradske vreve
Smještaj

Smještaj

Vrsta

Učitaj više