Gdinj

Jeste li zaljubljenik u tišinu, ili možda u zvijezde, ili pak u more? Ako se pronalazite u opisu onda ste na pravom mjestu jer u Gdinju toga ima pregršt. Čistoća, prozirnost mora i zvukovi maestrala razmazit će vas preko dana.

Za tople ljetne večeri ostavite moderne uređaje kod kuće i lezite na plažu. Svaku noć nebo nad Gdinjem sprema novi film. Osam manjih zaselaka, interesantnih naziva (Bonkovići, Stara Crkva, Banovi Dvori, Vrvolići, Visoka, Talkovići, Dugi Dolac i Nova Crkva) čine ovo mjesto posebnim, a savršena su prilika da ostanete što duže istraživati naš otok.

Svako ovo naselje ima pripadajuću uvalu uz more. Te prekrasne uvele s južne i sjeverne strane zaista su čarobne. Slasni ručak uz čašu najboljeg vina tik uz more nije san, probudite se i pridružite nam se! Pažnju će vam privući i iznimno dojmljiva renesansno-barokna crkvica Sv. Jurja sagrađena još u 16. soljeću. Pitate se kako je naći?

Smjestila se 800m od centra mjesta, a čuvaju je visoki, elegantni čuvari – čempresi. Izgubite se među uličicama koje će vam pričati priče o čestitim pastirima, vrijednim ljudima te iznimnom trudu i ljepoti suživota s prirodom koja nagrađuje čovjeka koji pomaže u njenom stvaranju.

Miris bora, prekrasno zelenilo okolnih vinograda oslikavaju ovo mjesto na jedan posve drugačiji način vrijedan svakog posjeta. Spakirajte kofere, a pravac je samo jedan – 25km od Jelse ravno prema istoku.

Zanimljivosti

gdinj

Gdinj

Napuštajući predio gradića Jelse prema istoku otoka ulazimo u predio zvan „Plame” – toponim koji je prvi put zabilježen u Hvarskom statutu iz 1331. godine. Gdinj je u srednjem vijeku bio izrazito pastirski kraj pa naselja i danas čuvaju rustične sklopove dvorova i kuća.

gdinj

Plame

Ime Gdinj (strateškog položaja) nastalo je od riječi bditi što znači stražariti. U okolici Gdinja nalaze se brojni tumuli iz brončanog doba i tzv. „Vela gomila”, doista velikih dimenzija. Selo se sastoji od osam raštrkanih zaselaka, a jedno od njih nazvano „na Plamama” spominje se već u Hvarskom statutu iz 14. stoljeća. Od tuda potječe i naziv za cijeli istočni dio otoka „Plame”.

gdinj

Gdinj

Geografske činjenice: istočni dio otoka Hvara, pripada Općini Jelsa, 30 minuta vožnje do Jelse, 1 sat vožnje do grada Hvara i više od 30 različitih šljunčanih uvala. Ako tražite odmor u pravom smislu riječi, Gdinj i njegove prekrasne uvale, to će vam zasigurno omogućiti.

gdinj

Gdinjski zaseoci

Položaj Gdinja svakako je zanimljiv s obzirom na to da se nalazi na 360 m nadmorske visine te kroz njega prolazi cesta. Gdinj se proteže na južnu i sjevernu stranu otoka Hvara te čini grupu od 8 naselja: Banovi dvori, Bonkovići, Dugi dolac, Nova crkva, Stara crkva, Talkovići, Vrvolići, Visoka. Svako naselje ima pripadajuće uvale s kućama uz more na obje obale, južnoj i sjevernoj.

gdinj

Gdinj

Jeste li zaljubljenik u tišinu, ili možda u zvijezde, ili pak u more? Ako se pronalazite u opisu onda ste na pravom mjestu jer u Gdinju toga ima pregršt. Čistoća, prozirnost mora i zvukovi maestrala razmazit će vas preko dana. Za tople ljetne večeri ostavite moderne uređaje kod kuće i lezite na plažu. Svaku noć nebo nad Gdinjem sprema novi film. 

gdinj

Crkva sv. Jurja

Arhitektonski Gdinj obiluje zanimljivim sklopom kamenih kuća i dvorišta, maslinicima i vinogradima. Renesansno-barokna crkva sv. Jurja, građena još u 16. stoljeću, udaljena je od centra mjesta 800 m i okružena je ponositim čempresima.

gdinj

Privatni smještaj

U uvalama sjeverne i južne strane otoka Hvara stanovnici Gdinja imaju svoje smještajne jedinice. Istinski doticaj domaćina i gosta ovdje se zaista može i osjetiti.

Zanimljivosti

Gdinj
Plame
Gdinj
Gdinjski zaseoci
Gdinj
Crkva sv. Jurja
Privatni smještaj

Smještaj

Vrsta

Učitaj više

Otočki proizvodi / Suvenirnice

OPG „Eva Marija Čurin“
OPG „Eva Marija Čurin“

OPG „Eva Marija Čurin“ nalazi se na istočnom dijelu otoka Hvara, nekoliko kilometara od sela Gdinj. Područje na kojem se nalazi zove se „Seca”. OPG je upisan u registar ekološke proizvodnje, što potvrđujemo i potvrdom (organic certificate). Također nam je dodijeljena ...