
Vina Ahearne
Jo Ahearne MW podrijetlom iz Londona ima zavidnu vinsku karijeru koja se proteže više od 25 godina, a surađivala je i s različitim vinarima diljem svijeta. Neki od njih su: Charles Melton, Glenrowan, Leasingham and Tintara. Živjela je u Australiji gdje je i diplomirala na vinskoj akademiji. Nakon povratka u Europu radila je za Jacob’s Creek i Marks & Spencer. Godine 2008. položila je kvalifikaciju za majstoricu vina.
Veliki preokret bila je selidba na otok Hvar, točnije u mjesto Vrisnik gdje je i osnovala svoju vlastitu vinariju. Međunarodna priznanja samo su dokaz da je ova odluka bila i više nego ispravna. Neka od priznanja su:
• Top 5 hrvatskih vina Saša Špiranec – Ahearne Rosina 2015
• Top 10 balkanskih vina Vino.rs – Ahearne Rosina 2015
• Top 10 hrvatskih vina Kult Plave Kamenice – Ahearne Wild skins 2016
• 93 boda Kult Plave Kamenice – Ahearne pošip 2016
• Top 12 Balkan Reds Decanter Magazine 2019 – Ahearne South Side plavac mali 2014
• Stručni izbor Decanter Magazine 2019 – Ahearne Vino Rosina 2017
• Financial Times popis najboljih proizvođača vina za 2019. godinu – Ahearne pošip i plavac mali
Ahearne vinarija u ponudi ima četiri sorte vina: ružičasto vino Rosina, dva bijela vina (pošip i maceracijsko vino – Wild Skins) i barrique plavac mali, South Side.
Ružičasto vino Rosina je vino napravljeno od rijetke sorte darnekuše, potječe s vinograda s najvišeg dijela otoka Hvara sv. Nikole. Radi se o sofisticiranijim okusima rabarbara, crvenih trešanja i malina. Vino je fermentirano s prirodnim kvascem i čuvano je devet mjeseci.
Pošip se uzgaja na otoku Korčuli. Grožđe se bere u tri faze kako bi se osiguralo da se u vinu mogu razabrati svi okusi pošipa, od limete i limuna do bijele breskve i dunje, i na koncu tropska guava i ananas.
Wild Skins je bijelo vino koje proizvodi Ahearne vinarija. U izradi se koriste lokalne sorte macerirane na kožici bez dodanih kvasca ili sumpora. Bogdanuša i kuć uzgajaju se na sjevernoj strani otoka na bogatom, crvenom tlu Starogradskog polja, dok se pošip uzgaja na Korčuli. Svaka sorta fermentira odvojeno na kožici s divljim kvascima i čuva se devet mjeseci. Kao i kod alkoholnog vrenja, Jo dopušta prirodnim maloalkalskim bakterijama da omekšaju vino, a mala količina sumpora dodaje se neposredno prije flaširanja da bi zaštitila vina, kao što je to običaj bio već i u rimsko doba.
Ahearne Vino plavac mali s vinograda na južnoj strani otoka, sazrijeva u uglavnom francuskim bačvama koje vinu daju nježnu, cvjetnu notu. Potpuna sunčeva svjetlost, tlo bez isušivanja i stare vinove loze koje ne proizvode puno, daju grožđu dobru kiselost (važno za plavac), zrele, mekše tanine i veliku koncentraciju alkohola.
PALETA PROIZVODA:
Ružičasto vino – Rosina
Bijelo vino – Pošip
Maceracijsko vino – Wild Skins
Barrique – Plavac Mali