Pitve

Mjesto Pitve je smješteno između Jelse i južne strane otoka Hvara. Kao i u većini dalmatinskih mjesta, prevladavaju kamene kuće, no Pitve ima jedan poseban štih, jednu posebnu dušu.

Selo Pitve je uz Dol najstarije naselje na otoku, a leži na ulazu u klanac Vratnik. Staro je naselje nastalo uz klisuru, a radi obrambenih karakteristika sačuvalo je kontinuitet postojanja još od ilirskih vremena.

Pučke fešte tradicijski su običaji svakog dalmatinskog mjesta i jednom u godinu dana u čast njihovom svecu priređuje se fešta za sve prijatelje i goste. U Pitvama je to 25. 7. Postoji jedno nepisano pravilo vezano za fešte, a to je: „Na feštu se ne zove”, tj. bilo tko da dođe dobrodošao je, nije potrebno posebno svaku osobu pozvati. I zaista tako i je.
Iako je Župa Pitve jako mala zajednica, ponosita je članica UNESCO-ve procesije „Za križen”.
Za vrijeme emigracije stanovnika nakon 2. svjetskog rata Pitve je uspjelo sačuvati svoju stoljetnu ruralnu arhitekturu. Pitoreskno i slikovito Pitve s pogledom na more, kopno, otok Brač, Biokovo, maslinike i vinograde, polako ali sigurno vraća život u svoj mali kraj i širi se.
Janus s dva lica čuvar je obrađenog polja, ali i čuvar je i „Straogrojskog poja” koje se prostire podno Pitava.
Glavna okosnica, a i mjesto najljepšeg pogleda svakako je crkva sv. Jakova apostola koja se spominje prvi put 1452. godine.
O čemu pričamo znat ćete samim prolaskom kroz Pitve. Jedno od najstarijih naselja na otoku, Pitve se sastoji od dva dijela, tzv. Donjih i Gornjih Pitava.
U suživotu s prirodom, vrijedni stanovnici Pitava obrađuju svoje maslinike i vinograde, pomno ih čuvaju i njeguju, te kada dođe vrijeme beru plodove grožđa i maslinovog ulja.

Zanimljivosti

gdinj

Zaštitnik sv. Jakov

Pučke fešte tradicijski su običaji svakog dalmatinskog mjesta i jednom u godinu dana u čast njihovom svecu priređuje se fešta za sve prijatelje i goste. U Pitvama je to 25. 7. Postoji jedno nepisano pravilo vezano za fešte, a to je: „Na feštu se ne zove”, tj. bilo tko da dođe dobrodošao je, nije potrebno posebno svaku osobu pozvati. I zaista tako i je.

gdinj

Procesija „Za križen”

Iako je Župa Pitve jako mala zajednica, ponosita je članica UNESCO-ve procesije „Za križen”.

gdinj

Arhitektura

Za vrijeme emigracije stanovnika nakon 2. svjetskog rata Pitve je uspjelo sačuvati svoju stoljetnu ruralnu arhitekturu. Pitoreskno i slikovito Pitve s pogledom na more, kopno, otok Brač, Biokovo, maslinike i vinograde, polako ali sigurno vraća život u svoj mali kraj i širi se.

gdinj

Janus

Janus s dva lica čuvar je obrađenog polja, ali i čuvar je i „Starogrojskog poja” koje se prostire podno Pitava.

gdinj

Crkva sv. Jakova

Glavna okosnica, a i mjesto najljepšeg pogleda svakako je crkva sv. Jakova apostola koja se spominje prvi put 1452. godine. 

gdinj

Donje i Gornje Pitve

O čemu pričamo znat ćete samim prolaskom kroz Pitve. Jedno od najstarijih naselja na otoku, Pitve se sastoji od dva dijela, tzv. Donjih i Gornjih Pitava.

gdinj

Poljoprivreda

U suživotu s prirodom, vrijedni stanovnici Pitava obrađuju svoje maslinike i vinograde, pomno ih čuvaju i njeguju, te kada dođe vrijeme beru plodove grožđa i maslinovog ulja.

gdinj

Šetnja kroz Pitve

Odvojite malo vremena i prošetajte uličicama, popločanim „kalama”, dopustite si da utonete u prošla vremena i obratite pažnju na svaki kamen koji je ruku djelo tadašnjeg mještanina, pomno izabran, obrađen i postavljen tamo da traje i priča svoju priču.

gdinj

Aktivni odmor

Pitve je zbog svog položaja odličan izbor i za opuštanje, ali i aktivni odmor kako kroz njega prolazi nekoliko prekrasnih biciklističkih staza.

Svi
Zanimljivosti

Zaštitnik sv. Jakov
Procesija „Za križen”
Arhitektura
Janus
Crkva sv. Jakova
Donje i Gornje Pitve
Poljoprivreda
Šetnja kroz Pitve
Aktivni odmor

Smještaj

Vrsta

Učitaj više

Restorani

Konoba „Dvor Duboković”
Konoba „Dvor Duboković”
OPG Gamulin OLIVE GARDEN
OPG Gamulin OLIVE GARDEN