Suvenir - lavanda, opojna ljepotica plave boje

Lavanda je ljepotica plave boje prekrasnog mirisa. Ormari s rubljem hvarskih baka mirisali su po ovom cvijetu, a kada bi se raširile plahte od gruba platna svima se činilo da su u opojnom raju.

Zanimljivo je da je lavanda, premda mediteranska biljka, na otok Hvar stigla dvadesetih godina prošlog stoljeća - 1928. godine zasađen je prvi grm lavande, da budemo precizniji, grm hibridnog lavandina, klona "budrovka". 1947. godine pod lavandom je već bilo tridesetak hektara kamenjara i proizvodilo se oko pet stotina kilograma ulja, da bi se 1960-tih godina prošlog stoljeća uzgoj intenzivno pojačao, lavanda se uzgajala na 600 hektara zemlje i dobivalo se 20 tona ulja. To zlatno razdoblje hvarske lavande trajalo je dvadesetak godina.

Razvojem turizma i maslinarstva zanimanje za uzgoj lavande opada, a nakon tri velika požara koji su uništili velike površine nasada lavande, danas je na otoku pod lavandom tek 80 hektara kamenjara i godišnje se proizvodi između 3 i 5 tona ulja.

Lavandin s otoka Hvara bogat je eteričnim uljem koje ima prepoznatljive karakteristike. Dobar je analgetik, pa ublažava reumatske tegobe, išijalgije, kostobolje i bolove u mišićima. Jedno je od rijetkih ulja koje se može izravno nanositi na kožu i ubrzava zacjeljivanje kože. Djelotvorno je kao antiseptik i baktericid, pa se koristi i za dezinfekciju prostora. Pomaže plućnim bolesnicima, alergičarima... Tjera moljce i komarce, pa kada dođete u Jelsu ne propustite na štandovima autohtonih proizvođača opskrbiti se lavandom u vrećicama za ormare i bočicama dragocjenog ulja otoka Hvara!

1/15Lavanda

go rightgo left
Loading...