Desertna vina

Prošek Dioklecijan, 1 l

Prošek Dioklecijan tradicionalno je dalmatinsko prirodno desertno vino, rađeno od prosušenog grožđa najpoznatijih sorti. Pije se u svakoj prilici, a najbolje prija uz slatka jela i kolače. Od davnina je u Dalmaciji običaj da se za jačanje organizma natašte popije žumanjak svježeg jaja dobro istučen sa šećerom, u što se dolije pola čaše prošeka. Legenda kaže kako je još rimski car Dioklecijan s užitkom pio prošek kada je 305. godine napustio prijestolje i nastanio se u svojoj palači u Splitu. Prošek Dioklecijan karakteriziraju optimalna svojstva najboljih specijalnih vina zbog kojih se ovo plemenito i ugodno piće neobično cijeni. (www.dalmacijavino.hr)

Hektor

Hektor je tip vina proizveden identičnom tehnologijom kao i vino Porto. Pri završetku klasične fermentacije, mladom vinu Hektor dodaje se destilat vina sorte plavac iz prethodne godine. Time se zaustavlja fermentacija te ostavlja 35 – 40 g/lit. neprovreloga grožđanog šećera. Vino dozrijeva u hrastovim bačvama. (www.bastijana.hr)

Prošek Hectorovich

Prošek je izvorno hrvatsko desertno vino, načinjeno od prosušenog grožđa najkvalitetnijih autohtonih dalmatinskih sorata. Iako ga mnogi zbog sličnosti imena miješaju s proseccom, talijanskim pjenušcem, prošek svoje korijene vuče izvorno iz obalnog dijela Dalmacije, gdje se jedino i proizvodi.
Prošek Hectorovich nazvan je po velikom hvarskom pjesniku, plemiću i hedonisti Petru Hektoroviću. (www.bastijana.hr)
Priznanja: Sabatina 1998. - Zlatna medalja za dizajn boce i etikete; Vinovita 1999. - Zlatna medalja; Vinovita 2000. - Zlatna medalja; Sabatina 2003. - Zlatna medalja; Vinovita 2005. - Zlatna medalja; Gast 2005. - Velika zlatna medalja