Otočka vina – ugodna, svježa i zanosna

Na otoku Hvaru, gdje su sunce i tlo u jedinstvenom skladu, još od vremena starih Grka, a potom i Rimljana, ljudi uzgajaju lozu. Svojim upornim marom i umijećem uspjeli su grožđe pretvoriti u jedna od najboljih otočkih vina Hrvatske.

Klima sa suhim, toplim ljetima i blagim, kišovitim zimama, vrlo visokom insolacijom sa 2730 sunčanih sati godišnje, odnosno 7,5 sati dnevno u prosjeku, iznimno odgovara vinovoj lozi. Pogodan godišnji raspored oborina te niska relativna vlažnost zraka u razdoblju rasta i zrenja bobica također povoljno utječu na kvalitetu grožđa, a nepovoljno na biljne bolesti.

U proizvodnji vina koristi se više sorti, među kojima dominiraju crne sorte plavac mali i plavac veliki, te bijele sorte bogdanuša, maraština i prč. Od ostalih sorti koriste se još i drnekušica, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pošip, kuč, muškat rumeni i još neke stare autohtone sorte.

Vrhunska vina otoka Hvara dobivaju se od plavca malog sa strmih južnih obronaka Hvara, a kvalitetna vina proizvode se od grožđa uzgojenoga na središnjem uzdužnom grebenu, na oko pet stotina metara nadmorske visine, kao i na sjevernom dijelu otoka.

Poznato je da je sorta plavca rasprostranjena od Trogira do Stona, ali hvarski je plavac nešto posebno. Tamnoplave bobice zriju u vinogradima izloženima sunčevim zrakama dulje nego na bilo kojem drugom otoku, a sastav tla, posebice od Zavale do položaja Veli biskup kod Sv. Nedjelje na južnoj strani otoka, pogoduje stvaranju snažnih vina boje rubina.

Sjeverni dio otoka krasi raznolikost reljefa – od polja, malih i većih brežuljaka, pa do brda, iznimno pogodnih za uzgoj grožđa plavca. Poznati vinogradarski položaji u mjestima Pitve, Vrisnik, Svirče i Vrbanj donose rod za proizvodnju kvalitetnog vina plavca koje je ugodno, svježe i skladno.

Na Hvaru se, uz vrhunske i kvalitetne plavce, enološki proizvode bijela vina i desertna vina - prošek. Za to su, naravno, zaslužni vrsni hvarski vinari, nastavljači svoje otačke i otočke tradicije, koji danas uz zanos i trud posjeduju i odličnu enološku edukaciju.

Vinoljupce i one koji će to tek postati pozivamo da obiđu hvarske uzgajivače loze i njihove konobe. Uzdravlje!