Obiteljsko gospodarstvo Juraj Rubin, Jelsa

Gospodarstvo Rubin primjer je uspješnog gospodarstva u čijem poslovanju sudjeluje cijela obitelj. Uspješno su povezali poljoprivrednu proizvodnju i turističku djelatnost. Bave se preradom maslina i pčelarstvom te proizvode razne vrste hvarskog meda - ruzmarin, kadulja, lavanda, vrijesak, planika i neke manje poznate vrste meda kao i ostale pčelinje proizvode. Tijekom ljetnih mjeseci bave se turizmom. Za lijepo uređenu okućnicu 2006. godine su u Makarskoj dobili županijsku nagradu. Osim meda i ulja, gospodarstvo nudi i druge vlastite domaće proizvode - vino, prošek, rakiju, smokve, bajame, masline.

Kontakt:
Juraj Rubin
Račić bb
HR-21 465 Jelsa, o. Hvar
tel.: +385 (0)21 761 145

Hvarski med stvara medoljupce

Čitav je Hvar ljekovit otok. Pravi aromatični vrt Sredozemlja. Opojni mirisi ružmarina, kadulje, lavande, vrijesa i planike uzdižu čovjekovu dušu koja se nađe na ovom najtoplijem i najsunčanijem otoku Jadrana, posebice na njegovoj južnoj strani. A tu su i pčele koje nektar tih ljekovitih biljaka pretvaraju u prepoznatljiv hvarski med.

Hvarani su davno počeli pčelariti u tom svom Bogom danom vrtu. Arheološki nalazi ukazuju da je pčelarenje bilo važno u Rimsko doba, na što ukazuju ostaci košnice od pečene gline cilindričnog oblika nađeni na četiri lokaliteta na Hvaru.

Danas se pčelarenjem na Hvaru bavi više od stotinu pčelara koji po medonosnim pašama drže oko 3000 košnica. Pedesetak je pčelara od 1995. godine udruženo u Pčelarsko društvo Lavanda.

Od početka veljače do polovine travnja na Hvaru cvijeta ružmarin, zimzelena biljka visoka dva metra. Med od ružmarina je proziran i bistar, blagog okusa i pripada finijim vrstama meda.

U travnju i svibnju procvatu medonosne kadulje. Daju obilje nektara kada je toplo vrijeme uz puno vlage. Kaduljin med je svijetložute, pomalo zelenkaste boje i miriše kao i cvijet. Jako je popularan jer je poznat njegov ljekoviti utjecaj na dišne organe.

U lipnju i srpnju otokom zamiriše lavanda, omiljena medonosna biljka pčelara. Lavandin je med svjetliji i izrazito aromatičnog mirisa. Posebno se preporuča trudnicama. Djeluje i blago smirujuće.

Na Hvaru su rašireni i mali i veliki vrijes – zimzelene biljke ljubičastih i bijelih cvjetova. Veliki cvate u proljeće, a mali počinje cvasti u rujnu. Medonosni prinosi ove ljekovite biljke ovise o kiši u razdoblju cvatnje. Med od vrijeska je svijetao, mutan i ugodnog, blagog mirisa. Preporuča se za reumatična oboljenja, giht i bolesti mokraćnih putova.

Najkasnije, u listopadu, studenom i prosincu, raste planika koji daje med gorkog okusa.

Sav med koji se tijekom godine proizvede na otoku Hvaru još iste godine nađe svoj put do kupaca koji, ako već nisu, svakako postaju i vjerni medoljupci.